2008. szeptember 24., szerda

A Wall Street átalakulása




















" Ben S. Bernanke az amerikai Fed elnöke és Henry Paulson pénzügyminiszter tervének értelmében az Egyesült Államok kormánya 700 milliárd dollárt juttatna a bankrendszerbe, hogy felszámolja az illikvid egységeket.... A két amerikai tisztségviselő nevéhez fűződő terv a nagy gazdasági világválság óta a legnagyobb szabású állami beavatkozás lenne az Egyesült Államok gazdaságába. A Fed először az alapkamat elmúlt két évtizedben nem látott sebességű csökkentésével próbálta megoldani a hitelválság szülte problémákat, azonban ez nem volt elég.
Később brókercégeknek és kereskedelmi bankoknak biztosított kedvezményes hiteleket, hogy új életet leheljen a pénzpiacokba, a héten a Fed belegyezett, hogy a Goldman Sachs és Morgan Stanley kereskedelmi bankká alakulhasson. A múlt héten pedig Lehman Brothers folyamodott csődvédelemért, a Merrill Lynch eladta magát a Bank of Americának, míg az AIG biztosítótársaságot egy 85 milliárd dolláros kölcsönnel tulajdonképpen államosították. Egy héttel korábban pedig a két legnagyobb amerikai jelzálogbank, a Fannie Mae és a Freddie Mac került állami kézbe "
forrás : http://napi.hu

" A The Wall Street Journal megjegyezte: miközben mindenki a Wall Street segélycsomagjáról beszél, a Wall Street hagyományos értelemben már nem létezik, miután a Goldman Sachs és a Morgan Stanley kereskedelmi bankká változik, a másik három nagy befektetési bank és értékforgalmazó pedig kereskedelmi bankok birtokába került. "Egyetlen hét leforgása alatt a független befektetési bankok kora véget ért, az a Wall Street, amelyet évtizedek óta ismertünk, megszűnt létezni", állapította meg a lap "
forrás : http://ebroker.hu


Pánik 1929-ben és 2008-ban :





















" A világ most néhány hétig-hónapig a bankcsődökre koncentrál, de igazából a várható folyamatos gazdasági lassulás lesz az, amiből majd minden átlagember testközelből megismerheti a hitelválságot. Van azért jó hír is a tőzsdei befektetők számára: az indexek általában előbb veszik újra felfelé az irányt, minthogy a gazdaság javuló állapotáról megérkeznének az első megbízható statisztikák. Csak győzzük kivárni. .. "
forrás : http://portfolio.hu

Nincsenek megjegyzések: